გამოიცანი რა არის და.......

ღია ცის ქვეშ სხვა აქტივობების შესახებ

Moderators: Druides, ilia, Druides, ilia, Druides, ilia, Druides, ilia

ახალი თემის შექმნა
პასუხი თემაზე
User avatar
paata_
იეტი
Posts: 6275
Joined: 06 დეკ 2006, 10:50
Location: ხევსურეთი
Contact:
გამოიცანი რა არის და.......

Post by paata_ » 24 ივლ 2007, 17:45

qvevri

ხო, მინიშნებები კარგად იყო ეხლა. ზუსტად ბოლო მინიშნებამ დამარწმუნა რომ საათი იყო, თავიდან დრო ვიფიქრე, მერე დღედაღამე და ბოლოს დავრწმუნდი რომ საათი იყო :)

User avatar
ARCHILI
იეტი
Posts: 8437
Joined: 13 ივნ 2007, 13:08
გამოიცანი რა არის და.......

Post by ARCHILI » 24 ივლ 2007, 17:47

მგონი, როგორც ქვევრს აწყობს, რადგან ის არის მასპინძელი..
რას იტყვით?.. კვირა?..
Image

User avatar
lama
იეტი
Posts: 12572
Joined: 03 მაი 2004, 13:46
Location: ისნის კარავი
Contact:
გამოიცანი რა არის და.......

Post by lama » 24 ივლ 2007, 17:51

კვირა!!!!!!!!!!!
გადაწყდააააააააააა


დამირეკა ახლკა ქვევრმაააააააააააააააააა

შევთანხმდით!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


ვაშააააააააააააააააააააააააააააააააააააააააააააააა
www.toba.ge
დატოვე შენი კვალი საქართველოში

User avatar
ARCHILI
იეტი
Posts: 8437
Joined: 13 ივნ 2007, 13:08
გამოიცანი რა არის და.......

Post by ARCHILI » 24 ივლ 2007, 17:52

დეტალები.. შეხვედრის ადგილი და ა.შ.

:?: :?: :?:
Image

User avatar
paata_
იეტი
Posts: 6275
Joined: 06 დეკ 2006, 10:50
Location: ხევსურეთი
Contact:
გამოიცანი რა არის და.......

Post by paata_ » 24 ივლ 2007, 17:52

abaldui
lama

მომტეხეთ ხო

კაიიიიი

qvevri
ქვევრი
Posts: 7185
Joined: 13 მაი 2007, 22:57
გამოიცანი რა არის და.......

Post by qvevri » 24 ივლ 2007, 17:56

lama wrote:კვირა!!!!!!!!!!!
გადაწყდააააააააააა


დამირეკა ახლკა ქვევრმაააააააააააააააააა

შევთანხმდით!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


ვაშააააააააააააააააააააააააააააააააააააააააააააააა
Last edited by qvevri on 14 მარ 2008, 22:13, edited 1 time in total.

User avatar
paata_
იეტი
Posts: 6275
Joined: 06 დეკ 2006, 10:50
Location: ხევსურეთი
Contact:
გამოიცანი რა არის და.......

Post by paata_ » 24 ივლ 2007, 17:58

qvevri


გადავთარგმნე ქართულად
:)



კერამიკული წარმოების ისეთი დარგი როგორიც მექვევრეობაა მთლიანად მეღვინეობის ინტერესებს ემსახურება. ქვევრი ის ჭურჭელია, რომელშიც მიმდინარეობს ყურძნის ტკბილისა თუ დურდოს დადუღება და ღვინის შენახვა. ამრიგად მისი დანიშნულება და მნიშვნელობა მეღვინეობაში უდიდესია. ქვევრის, როგორც სამეურნეო ხასიათის მქონე ჭურჭლის წარმოშობა, ძალზე შორეულ წარსულშია სავარაუდო. საერთოდ მეთუნეობა ხუთ ძირითად დარგად იყოფა ესენია: მეაგურეობა, მეკრამიტეობა, მეჭურჭლეობა, მეთონეობა (საიდანაც წარმოიშვა ამ დარგის სახელი მეთუნეობა) და მექვევრეობა. კერამიკული ნაწარმი თითქმის ყველა სახის თიხისაგან მზადდება, რომელსაც მოიპოვებენ როგორც დასავლეთ ისე აღმოსავლეთ საქართველოში, მაგრამ ქვევრების დასამზადებლად თიხაც განსაკუთრებული უნდა იყოს და დამზადებისა თუ გამოწვის ტექნოლოგიაც სათანადო ცოდნასა და გამოცდილებას მოითხოვს. სულხან საბას განმარტებით ”ჭური არს კეცთაგან ჭურჭელი: ქვევრი, ყვიბარი, ქოცო, ხალანი, დერგი, ლაგვინი, ლაგვინარი და მისთანანი”. ქვევრების მოცულობა ძველ საქართველოში დაახლოვებით 10-დან 7000—8000 ლიტრამდე მერყეობდა.

ყველა ტექნოლოგიური პროცესის ზუსტი დაცვით ქვევრში ღვინო ხანგრძლივად ინახება, ქვევრის კედლების ძლიერი ფორიანობის საწინააღმდეგოდ ახალ ქვევრებს მიწაში ჩადგმამდე გაათბობენ დაახლოვებით 50-60ოჩ-მდე და შიგნიდან თაფლის ცვილს გამოუსვავენ. გამთბარი ქვევრის კედლები ცვილს ღრმად შეიწოვს და ამრიგად გამოირიცხება როგორც ღვინის გაჟონვის ან გარედან ქვევრში ნესტის შეღწევის რისკი, ასევე ხმარებისა და რეცხვის პროცესში ცვილის მოცილების საშიშროება. ცვილის ამოსმა შესაძლებელია ასევე უკვე მიწაში ჩამარხულ ქვევრშიც. რაც შეეხება მისი რეცხვის სიძნელეს, ეს პრობლემა იმდენად აქტუალური ყოფილა, რომ ძველად არსებობოდა პროფესია “ქვევრის მრეცხავი” და ამრიგად ამ საქმეს ზოგიერთ შემთხვევაში პროფესიონალი ახორციელბდა. უნდა აღინიშნოს, რომ ქვევრის ღვინოში რაიმე ზადის ან დაავადების გაჩენა ძირითადად განპირობებულია სწორედ მისი რეცხვის არასათანადო ჩატარებით. ტრადიციულად ქვევრების გარეთა ზედაპირს კირით ლესავდნენ. ამ ოპერაციას რამოდენიმე დატვირთვა აქვს, მაგრამ უმთავრესად იგი ერთგვარ ანტისეისმურ ღონისძიებას წარმოადგენს, ამის გარდა დაკირულ ქვევრში ნაკლებია გარედან ნესტის ან გრუნტის წყლის შეღწევის რისკი. ქვევრების დაკირვა საქართველოში ძალიან სწრაფად გავრცელდა რაც განაპირობა დაახლვებით XI საუკუნეში მომხდარმა უძლიერესმა მიწისძვრამ რომელმაც უმრავლესობა სავსე ქვევრებისა დააზიანა. ახლო წარსულში ზოგჯერ კირის ნაცვლად ცემენტსაც იყენებდნენ რაც უნდა აღინიშნოს რომ უხეშ დარღვევას წარმოადგენს, ვინაიდან ცემენტის ექსპლუატაციის ვადა კირთან შედარებით ძალზე მცირეა და ასევე მას ახასიათებს დაშმორება და დაობება, გამოცდილი მექვევრე ჭურჭლისათვის მომზადებულ თიხას საგულდაგულოდ დაახარისხებს და არავითარ შემთხვევაში მდინარის, წვიმის ან ნაგუბარი წყლით არ მოზელს. უნდა აღინიშნოს რომ ქვევრი იმდენათ დახვეწილი ჭურჭელია, რომ მან გაჩენიდან დღემდე მრავალი საუკუნის შემდეგ თითქმის უცვლელად მოაღწია. ძველი მექვევრეები თავიანთ ნახელავს აუცილებლად უკეთებდნენ დამღას ქვევრის ტუჩზე. დამღა წარმოადგენდა ხის ან რკინისაგან დამზადებულ ერთგვარ ბეჭედს და მასზე გამოსახული იყო ოსტატის ინიციალები, ჯვარი, სხვადასხვა ორნამენტები, ქვევრის დამზადების წელი და სხვა.
ქვევრებს გარდა ღვინისა იყენებდნენ ჭაჭის, მწნილეულის, ყველის, ერბოსა და მარცვლეულის შესანახად, მაგრამ როგორც აღინიშნა იგი მეღვინეობის ჭურჭელია და მისი შექმნაც ამ დარგის განვითარებამ გამოიწვია საქართველოში.

User avatar
ARCHILI
იეტი
Posts: 8437
Joined: 13 ივნ 2007, 13:08
გამოიცანი რა არის და.......

Post by ARCHILI » 24 ივლ 2007, 18:05

paata_ wrote:qvevri


გადავთარგმნე ქართულად
:)



კერამიკული წარმოების ისეთი დარგი როგორიც მექვევრეობაა მთლიანად მეღვინეობის ინტერესებს ემსახურება. ქვევრი ის ჭურჭელია, რომელშიც მიმდინარეობს ყურძნის ტკბილისა თუ დურდოს დადუღება და ღვინის შენახვა. ამრიგად მისი დანიშნულება და მნიშვნელობა მეღვინეობაში უდიდესია. ქვევრის, როგორც სამეურნეო ხასიათის მქონე ჭურჭლის წარმოშობა, ძალზე შორეულ წარსულშია სავარაუდო. საერთოდ მეთუნეობა ხუთ ძირითად დარგად იყოფა ესენია: მეაგურეობა, მეკრამიტეობა, მეჭურჭლეობა, მეთონეობა (საიდანაც წარმოიშვა ამ დარგის სახელი მეთუნეობა) და მექვევრეობა. კერამიკული ნაწარმი თითქმის ყველა სახის თიხისაგან მზადდება, რომელსაც მოიპოვებენ როგორც დასავლეთ ისე აღმოსავლეთ საქართველოში, მაგრამ ქვევრების დასამზადებლად თიხაც განსაკუთრებული უნდა იყოს და დამზადებისა თუ გამოწვის ტექნოლოგიაც სათანადო ცოდნასა და გამოცდილებას მოითხოვს. სულხან საბას განმარტებით ”ჭური არს კეცთაგან ჭურჭელი: ქვევრი, ყვიბარი, ქოცო, ხალანი, დერგი, ლაგვინი, ლაგვინარი და მისთანანი”. ქვევრების მოცულობა ძველ საქართველოში დაახლოვებით 10-დან 7000—8000 ლიტრამდე მერყეობდა.

ყველა ტექნოლოგიური პროცესის ზუსტი დაცვით ქვევრში ღვინო ხანგრძლივად ინახება, ქვევრის კედლების ძლიერი ფორიანობის საწინააღმდეგოდ ახალ ქვევრებს მიწაში ჩადგმამდე გაათბობენ დაახლოვებით 50-60ოჩ-მდე და შიგნიდან თაფლის ცვილს გამოუსვავენ. გამთბარი ქვევრის კედლები ცვილს ღრმად შეიწოვს და ამრიგად გამოირიცხება როგორც ღვინის გაჟონვის ან გარედან ქვევრში ნესტის შეღწევის რისკი, ასევე ხმარებისა და რეცხვის პროცესში ცვილის მოცილების საშიშროება. ცვილის ამოსმა შესაძლებელია ასევე უკვე მიწაში ჩამარხულ ქვევრშიც. რაც შეეხება მისი რეცხვის სიძნელეს, ეს პრობლემა იმდენად აქტუალური ყოფილა, რომ ძველად არსებობოდა პროფესია “ქვევრის მრეცხავი” და ამრიგად ამ საქმეს ზოგიერთ შემთხვევაში პროფესიონალი ახორციელბდა. უნდა აღინიშნოს, რომ ქვევრის ღვინოში რაიმე ზადის ან დაავადების გაჩენა ძირითადად განპირობებულია სწორედ მისი რეცხვის არასათანადო ჩატარებით. ტრადიციულად ქვევრების გარეთა ზედაპირს კირით ლესავდნენ. ამ ოპერაციას რამოდენიმე დატვირთვა აქვს, მაგრამ უმთავრესად იგი ერთგვარ ანტისეისმურ ღონისძიებას წარმოადგენს, ამის გარდა დაკირულ ქვევრში ნაკლებია გარედან ნესტის ან გრუნტის წყლის შეღწევის რისკი. ქვევრების დაკირვა საქართველოში ძალიან სწრაფად გავრცელდა რაც განაპირობა დაახლვებით XI საუკუნეში მომხდარმა უძლიერესმა მიწისძვრამ რომელმაც უმრავლესობა სავსე ქვევრებისა დააზიანა. ახლო წარსულში ზოგჯერ კირის ნაცვლად ცემენტსაც იყენებდნენ რაც უნდა აღინიშნოს რომ უხეშ დარღვევას წარმოადგენს, ვინაიდან ცემენტის ექსპლუატაციის ვადა კირთან შედარებით ძალზე მცირეა და ასევე მას ახასიათებს დაშმორება და დაობება, გამოცდილი მექვევრე ჭურჭლისათვის მომზადებულ თიხას საგულდაგულოდ დაახარისხებს და არავითარ შემთხვევაში მდინარის, წვიმის ან ნაგუბარი წყლით არ მოზელს. უნდა აღინიშნოს რომ ქვევრი იმდენათ დახვეწილი ჭურჭელია, რომ მან გაჩენიდან დღემდე მრავალი საუკუნის შემდეგ თითქმის უცვლელად მოაღწია. ძველი მექვევრეები თავიანთ ნახელავს აუცილებლად უკეთებდნენ დამღას ქვევრის ტუჩზე. დამღა წარმოადგენდა ხის ან რკინისაგან დამზადებულ ერთგვარ ბეჭედს და მასზე გამოსახული იყო ოსტატის ინიციალები, ჯვარი, სხვადასხვა ორნამენტები, ქვევრის დამზადების წელი და სხვა.
ქვევრებს გარდა ღვინისა იყენებდნენ ჭაჭის, მწნილეულის, ყველის, ერბოსა და მარცვლეულის შესანახად, მაგრამ როგორც აღინიშნა იგი მეღვინეობის ჭურჭელია და მისი შექმნაც ამ დარგის განვითარებამ გამოიწვია საქართველოში.
მაგარი ბიოგრაფია გაქვს, ძმაო.. თქვენობით უნდა მოგმართოთ, რამდენი ათეული საუკუნის ბრძანებულხართ... :wink: :wink: :wink:

მაგარი იყო.. გაიხარე..
Image

User avatar
Toma
იეტი
Posts: 2655
Joined: 27 ივლ 2005, 21:50
Location: Tbilisi
გამოიცანი რა არის და.......

Post by Toma » 24 ივლ 2007, 18:07

ხალხო კვირას სადმე წასვლა არ სჯობს ბუნწიაღში და იქ სადმე მდინარისა და მწვადების თანხლებით შევნთქათ ქვევრის მიერ დაწესებული პრიზი? ან დღის ბოლოს შევიაროთ მის მარანში დასათვალიერებლად. აააა აბა დაფიქრდით და..... თქვით სად წავიდეთ? ანუ კვირა დღე რომ არ გაგვიცდეს

User avatar
paata_
იეტი
Posts: 6275
Joined: 06 დეკ 2006, 10:50
Location: ხევსურეთი
Contact:
გამოიცანი რა არის და.......

Post by paata_ » 24 ივლ 2007, 18:08

ორშაბათ საღამოს ჯობს

User avatar
ARCHILI
იეტი
Posts: 8437
Joined: 13 ივნ 2007, 13:08
გამოიცანი რა არის და.......

Post by ARCHILI » 24 ივლ 2007, 18:13

paata_ wrote:ორშაბათ საღამოს ჯობს

მე მხოლოდ ვემორჩილები მეგობრების გადაწყვეტილებას..

მოსულა???

თქვე გადაწყვიტეთ და თუ ჩემს საზოგადოებაზე უარს არ იტყვით, მითხარით.. დანარჩენ ჩემს ამბებს ამის მიხედვით ავაწყობ.. თუ ვერ ავაწყობ.. ეტო მოია პრობლემა.. მაგრამ მაინც მგონია, რომ ავაწყობ..

რას იტყვით?
Image

User avatar
Toma
იეტი
Posts: 2655
Joined: 27 ივლ 2005, 21:50
Location: Tbilisi
გამოიცანი რა არის და.......

Post by Toma » 24 ივლ 2007, 18:16

paata_
abaldui
ხო მეც იგივეს ვიტყვი :D რომ მთავარი მოქმედი გმირი თამაშგარეთ გვრჩება

qvevri
ქვევრი
Posts: 7185
Joined: 13 მაი 2007, 22:57
გამოიცანი რა არის და.......

Post by qvevri » 24 ივლ 2007, 18:31

Toma wrote:ხალხო კვირას სადმე წასვლა არ სჯობს ბუნწიაღში და იქ სადმე მდინარისა და მწვადების თანხლებით შევნთქათ ქვევრის მიერ დაწესებული პრიზი? ან დღის ბოლოს შევიაროთ მის მარანში დასათვალიერებლად. აააა აბა დაფიქრდით და..... თქვით სად წავიდეთ? ანუ კვირა დღე რომ არ გაგვიცდეს
მე ის უფრო მაინტერესებს მაკენა რატომ სდუმს. მე მგონი მაიკა რომ არ უშოვე შენზე ნაწყენია??????

User avatar
Toma
იეტი
Posts: 2655
Joined: 27 ივლ 2005, 21:50
Location: Tbilisi
გამოიცანი რა არის და.......

Post by Toma » 24 ივლ 2007, 18:41

მაკენა მგონი აჭარაშია სემინარზე და შეიძლება კომპიუტერთანაც ვერ მოხვდეს მაგას შენ თუ დაურეკავ და მოკლე შინაარსს გადასცემ თორე ისე არ გაახსენდება რომ კარავზე შემოიჭყიტოს :D

ადამიანებოოოო გიშოვეთ ნამდვილად გიშოვეთ და როცა გნახავთ ჩაგახუტებთ თქვენს მაისურებს :D

qvevri
ქვევრი
Posts: 7185
Joined: 13 მაი 2007, 22:57
გამოიცანი რა არის და.......

Post by qvevri » 24 ივლ 2007, 18:49

Toma wrote:მაკენა მგონი აჭარაშია სემინარზე და შეიძლება კომპიუტერთანაც ვერ მოხვდეს მაგას შენ თუ დაურეკავ და მოკლე შინაარსს გადასცემ თორე ისე არ გაახსენდება რომ კარავზე შემოიჭყიტოს :D

ადამიანებოოოო გიშოვეთ ნამდვილად გიშოვეთ და როცა გნახავთ ჩაგახუტებთ თქვენს მაისურებს :D
მე ისეთი მაისური მინდა 5-6ლიტრა ლუდს რომ გაუძლოს.

ახალი თემის შექმნა
პასუხი თემაზე

FORUM_PERMISSIONS

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

ახალი წერილი ახალი წერილი    ახალი წერილი არაა ახალი წერილი არაა    ანონსი ანონსი
ახალი წერილი [ ცხარე ] ახალი წერილი [ ცხარე ]    ახალი წერილი არაა [ ცხარე ] ახალი წერილი არაა [ ცხარე ]    თვალშისაცემი თვალშისაცემი
ახალი წერილი [ დაკეტილია ] ახალი წერილი [ დაკეტილია ]    ახალი წერილი არაა [ დაკეტილია ] ახალი წერილი არაა [ დაკეტილია ]