
დიიიიიდი სიურპრიზი ჩურჩხელებით თავისუფლებაზე, 30.12.2009
Moderators: Kakha, Druides, ლეონტი, Kakha, Druides, ლეონტი, Kakha, Druides, ლეონტი, Kakha, Druides, ლეონტი
დიიიიიდი სიურპრიზი ჩურჩხელებით თავისუფლებაზე, 30.12.2009
მოვალ ჩურჩხელასაც წამოვიღებ და ჩემს პატარა ონავარსაც მოვიყვან 

დიიიიიდი სიურპრიზი ჩურჩხელებით თავისუფლებაზე, 30.12.2009
Makena
სიმართლე გითხრათ, არასოდეს მიყიდია ტყლაპი და ჩურჩხელა, გული არ მიმდის ნაყიდზე, მაგრამ როგორც ვხვდები, ქიმიურობის ასოციაცია შენთვის ამ მკვეთრმა ფერებმა გამოიწვიეს.
ვერ დავიჯერებ, რომ ჭანჭურის ტყლაპი და ჩურჩხელა არ გაქვს განასინჯი, რომლებიც სამცხეში უაღრესად ბიოლოგიური ხილისაგან მზადდება და სწორედაც რომ ასეთი მკვეთრი შეფერილობა აქვს. ვიზიარებ შენს პათოსს - რაც ბრწყინავს, ყველაფერი ოქრო არ არის, მაგრამ გამონაკლისებიც არსებობს.
დიიიიიდი სიურპრიზი ჩურჩხელებით თავისუფლებაზე, 30.12.2009
მესხური ჩურჩხელები, რომლებიც ტრადიციულად თუთის ბაქმაზისაგან მზადდება. იმენნა უგემრიელესია



დიიიიიდი სიურპრიზი ჩურჩხელებით თავისუფლებაზე, 30.12.2009
სახელდობრqvevri wrote:მესხური ჩურჩხელები, რომლებიც ტრადიციულად თუთის ბაქმაზისაგან მზადდება. იმენნა უგემრიელესია![]()

დიიიიიდი სიურპრიზი ჩურჩხელებით თავისუფლებაზე, 30.12.2009
ბაქმაზი სხვა რაღაცაა და განსხვავდება ჩურჩხელის ამოსავლები თათარისაგან, გნებავთ ფელამუშისაგან. საერთო კი მართლა აქვთ - თუთა.qvevri wrote:მესხური ჩურჩხელები, რომლებიც ტრადიციულად თუთის ბაქმაზისაგან მზადდება. იმენნა უგემრიელესია![]()
დიიიიიდი სიურპრიზი ჩურჩხელებით თავისუფლებაზე, 30.12.2009
თათარისაგან რა თქმა უნდა განსხვავდება... თათარა ყურძნისაა და თუთის ბაქმაზი თუთისაგან. თუთის ბაქმაზს იღებენ და ფქვილის დამატებითა და ცეცხლზე დუღილით (და სხვ.) მიჰყავთ იმ კონდიციამდე, როელი კონდიციაც ჩურჩხელის დამზადებას ესაჭიროება, თუმცა მე, ვიღაც გადამთიელი მცხეთელი ჩისტაკროვნი არიელ მესხს რას ვუმტკიცებ ნეტა
ზოგადათ ჩურჩხელის თემა ერთი ძალზედ საინტერესო თემაა და ნება მიბოძეთ ორიოდ სიტყვით მივიქციო თქვენი ყურადღება:
კახური ჩურჩხელის დამზადების პრაქტიკაში არსებობს ერთი მეტად საინტერესო ტექნოლოგია, რომელიც დღეს დღეისობით ისე საფუძვლიანად არის დავიწყებული(სხვა ქართული ტრადიციებისა არ იყოს) რომ ამის აღდგენას ძალიან დიდი შრომა უნდა. ჩურჩხელის თათარაში უნდა დაემატოს: გამხმარი და დაფქვილი ბროწეულის ქერქი; ნაცარი; გიშერი; ღვინო; გოგრა; და სხვ. მანამდე კი უნდა მიიღო თათარა, რომელიც დუღილის შედეგად თითქმის ნახევრამდე უნდა დაიყვანო. ამის მერე თხილს ან ნიგოზს უნდა შერჩევა და სპეციალური დამუშავება(მოყოლა მეზაერბა), და ამოვლების, შრობისა და შენახვის(დაძველების) ზედმიწევნით დაცვა(მოყოლა მეზარება). ამის მერე ხდება ჩურჩხელის "დახრილვა" ანუ შაქრების გამოტანა ჩურჩხელის გარეტანზე, რაც ხარისხის მაჩვენებელია და რასაც ფალსიფიკატორი მეჩურჩხლეები შაქრის ფხვნილის პუდრას აყრიან ხოლმე.... ჩურჩხელა მზადდებოდა ასევე კაკლის მთლიანი და დაუნაწევრებელი ლებნებიდან, რომელსაც გოგრომიჭელა ეწოდება, მზადდებოდა ლეღვისაგან, ვაშლისაგან, ყურძნის ჩამიჩისაგან ან ქიშმიშისაგან და ნუშისაგან. ცალკე საკითხია კიდევ ჩურჩხელისა და ჯანჯუხის სახელის საკითხი, რომელი საკითხიც დღეს-დღეობით დაღგვეულია და მოსახლეობაში, რატომღაც არასწორი გაგება არსებობს ამ სახელების გარშემო. მოკლედ ეს კიდევ ერთი დიდი სასაუბრო თემაა და ამ თემას, ისე, როგორც მაგალითად ღვინოს, ჭაჭას, თაფლის არაყსა და სხვას ცალკე მსჯელობა უნდა. ამ თემაზე მე მომეპოვება გარკვეული მსალები და რომ მოვიცლი მივხედავ.
მანამდე კი მობრძანდით ჩურჩხელ-სიურპრიზზე და ისიამოვნეთ იდეის ავტორის შემოთავაზებული გასართობით, რომელიც შესანიშნავი სამახსოვრო იქნება ჩვენთვის.



ზოგადათ ჩურჩხელის თემა ერთი ძალზედ საინტერესო თემაა და ნება მიბოძეთ ორიოდ სიტყვით მივიქციო თქვენი ყურადღება:
კახური ჩურჩხელის დამზადების პრაქტიკაში არსებობს ერთი მეტად საინტერესო ტექნოლოგია, რომელიც დღეს დღეისობით ისე საფუძვლიანად არის დავიწყებული(სხვა ქართული ტრადიციებისა არ იყოს) რომ ამის აღდგენას ძალიან დიდი შრომა უნდა. ჩურჩხელის თათარაში უნდა დაემატოს: გამხმარი და დაფქვილი ბროწეულის ქერქი; ნაცარი; გიშერი; ღვინო; გოგრა; და სხვ. მანამდე კი უნდა მიიღო თათარა, რომელიც დუღილის შედეგად თითქმის ნახევრამდე უნდა დაიყვანო. ამის მერე თხილს ან ნიგოზს უნდა შერჩევა და სპეციალური დამუშავება(მოყოლა მეზაერბა), და ამოვლების, შრობისა და შენახვის(დაძველების) ზედმიწევნით დაცვა(მოყოლა მეზარება). ამის მერე ხდება ჩურჩხელის "დახრილვა" ანუ შაქრების გამოტანა ჩურჩხელის გარეტანზე, რაც ხარისხის მაჩვენებელია და რასაც ფალსიფიკატორი მეჩურჩხლეები შაქრის ფხვნილის პუდრას აყრიან ხოლმე.... ჩურჩხელა მზადდებოდა ასევე კაკლის მთლიანი და დაუნაწევრებელი ლებნებიდან, რომელსაც გოგრომიჭელა ეწოდება, მზადდებოდა ლეღვისაგან, ვაშლისაგან, ყურძნის ჩამიჩისაგან ან ქიშმიშისაგან და ნუშისაგან. ცალკე საკითხია კიდევ ჩურჩხელისა და ჯანჯუხის სახელის საკითხი, რომელი საკითხიც დღეს-დღეობით დაღგვეულია და მოსახლეობაში, რატომღაც არასწორი გაგება არსებობს ამ სახელების გარშემო. მოკლედ ეს კიდევ ერთი დიდი სასაუბრო თემაა და ამ თემას, ისე, როგორც მაგალითად ღვინოს, ჭაჭას, თაფლის არაყსა და სხვას ცალკე მსჯელობა უნდა. ამ თემაზე მე მომეპოვება გარკვეული მსალები და რომ მოვიცლი მივხედავ.
მანამდე კი მობრძანდით ჩურჩხელ-სიურპრიზზე და ისიამოვნეთ იდეის ავტორის შემოთავაზებული გასართობით, რომელიც შესანიშნავი სამახსოვრო იქნება ჩვენთვის.
დიიიიიდი სიურპრიზი ჩურჩხელებით თავისუფლებაზე, 30.12.2009
სპეციალურად ამ დღისთვის გუშინ ძალიან უცნაურ ვითარებაში და საოცარი დამთხვევის გამო შევიძინე უგემრიელსი ჩურჩხელები
4 შემომეჭამა და 1-ს წამოვიღებ

4 შემომეჭამა და 1-ს წამოვიღებ

წამო, ზღაპარში ...


დიიიიიდი სიურპრიზი ჩურჩხელებით თავისუფლებაზე, 30.12.2009
ისა 10მდე ვმუშაობ და... მასივში მტავი ამართველოსწინ რომ შეიკრიბოთ არა
რეზინის ტყვიებს არ ვართ გპირდებით

რეზინის ტყვიებს არ ვართ გპირდებით

დიიიიიდი სიურპრიზი ჩურჩხელებით თავისუფლებაზე, 30.12.2009
paata_
სულ 5 იყო, 4 შევჭამე
სულ 5 იყო, 4 შევჭამე

წამო, ზღაპარში ...


დიიიიიდი სიურპრიზი ჩურჩხელებით თავისუფლებაზე, 30.12.2009
არადა ზანგი მონა მე მქვიაZVIOSULI wrote:ისა 10მდე ვმუშაობ და...

წამო, ზღაპარში ...


დიიიიიდი სიურპრიზი ჩურჩხელებით თავისუფლებაზე, 30.12.2009
მინდა შეგახსენო, რომ ბაქმაზი ისეთივე მასაა ფორმით, როგორიც მაგალითად კვაწარახი, (მცხეთელ კაცს არ ვიცი და იმერელს ნამდვილად ეცოდინება), იმ განსხვავებით, რომ ბაქმაზი თუთის სუფთა წვენის დიდხანს დუღილით იქცევა შავ ბლანტ მასად, კვაწარახი კი - ტყემლის. საჩურჩხელე თუთის წვენს კი მხოლოდ მცირე წამოდუღების შემდეგ ამატებენ ფქვილს. არ გაამხილო, ბაქმაზში ამოვლებული ჩურჩხელა ჯერ არავის გაუკეთებია მესხეთში.qvevri wrote: თუთის ბაქმაზს იღებენ და ფქვილის დამატებითა და ცეცხლზე დუღილით (და სხვ.) მიჰყავთ იმ კონდიციამდე, როელი კონდიციაც ჩურჩხელის დამზადებას ესაჭიროება
აი, კახური ჩურჩხელის ინგრედიენტებმა და დამზადების მეტად შრომატევადმა წესმა ფრიად დამაინტერესა. და ეს გიშერი რაღაა? არ მითხრა ახლა, გიშრის ქვას მუსკატის კაკალივით ფხვნინ სანელებლადო

დიიიიიდი სიურპრიზი ჩურჩხელებით თავისუფლებაზე, 30.12.2009
Nephros
არა, არ ფხვნიან, არამედ ისე აგდებენ მადუღარ მასაში გარკვეული დროით. გიშერი მალევე უნდა ამოიღონ. ეს უკანასკნელი თათარაში ავი თვალის განსადევნად კი არ უნდა ჩავაგდოთ, როგორც ამას ქალობის უმეტესობა აკეთებს, არამედ სულ სხვა რამისთვის(მოყოლა მეზარება).
სანამ ამ თემიდან გაგვყარეს სასაუბრო თემა შევცვალოდ
არა, არ ფხვნიან, არამედ ისე აგდებენ მადუღარ მასაში გარკვეული დროით. გიშერი მალევე უნდა ამოიღონ. ეს უკანასკნელი თათარაში ავი თვალის განსადევნად კი არ უნდა ჩავაგდოთ, როგორც ამას ქალობის უმეტესობა აკეთებს, არამედ სულ სხვა რამისთვის(მოყოლა მეზარება).
სანამ ამ თემიდან გაგვყარეს სასაუბრო თემა შევცვალოდ

დიიიიიდი სიურპრიზი ჩურჩხელებით თავისუფლებაზე, 30.12.2009
teo-
Nephros
თურქეთში ვნახე მსგავსი ჭრელაჭრულა ჩურჩხელა და გემოც გავუსინჯე, მინდა გითხრათ რომ ეს იყო შაქარსა და საღებავში ამოვლებული ნიგოზი რომელსაც საზიზღარი გემო ჰქონდა.
Nephros
ჭანჭურის ტყლაპი ძალიან გემრიელია, აი ჩურჩხელა არ მაქვს გასინჯული და თუ წამოიღებ სიამოვნებით გავსინჯავ.
Nephros
თურქეთში ვნახე მსგავსი ჭრელაჭრულა ჩურჩხელა და გემოც გავუსინჯე, მინდა გითხრათ რომ ეს იყო შაქარსა და საღებავში ამოვლებული ნიგოზი რომელსაც საზიზღარი გემო ჰქონდა.
Nephros
ჭანჭურის ტყლაპი ძალიან გემრიელია, აი ჩურჩხელა არ მაქვს გასინჯული და თუ წამოიღებ სიამოვნებით გავსინჯავ.