
მართალია ჯერ შობა შორსაა, მაგრამ "საშობაოს" დამზადება სწორედ ეხლა იწყება. იდეა შემდეგშია: შეძლებისდაგვარად ყველა კარველმა დავამზადოთ საშობაო რათა ზამთრობით, კარვული ლაშქრობების დროს არ შეგვცივდეს და სიმხნევეც არ მოგვაკლდეს. "საშობაოს" საქართველოში ძალიან ძველი ტრადიციები არ გააჩნია, ისევე როგორც თავად არაყს,რომელსაც ძველქართულად "იყი" ერქვა(არაყი სპარსული სიტყვაა), მაგრამ მინდა გითხრათ, რომ ეს სასმელი საკმაოდ ძველი და ამავდროულად პოპულარული იყო ჩვენში. "საშობაოს" ყველა კარველი თავისთვის, ცალკე აკეთებს და გარკვეული დროით ინახავს(შობამდე), ამას მოითხოვს ამ სასმელის ტექნოლოგია. როდესაც "საშობაო" მზად იქნება თითო ლაშქრობაზე თითო კარველი წამოიღებს თავის "საშობაოს", რათა მოხდეს მისი ადგილზე დეგუსტაცია თავისი სადღეგრძელოებით, ცეცხლით, სიმღერითა და სულ კაი ამბებით. ეხლა კი რეცეპტი:

ვიღებთ ორ ან სამ ლიტრ სპირტს ან არაყს(რაც შეიძლება ცხარე). საშობაოსათვის შეიძლება ჭაჭის გამოყენებაც, თუკი ის საკმარისად მაგარია. არაყს ან სპირტს ვათავსებთ მოზრდილ ჭურჭელში(მაგალითად 5 ლიტრიანი) და შიგნით ვყრით იმ ხილს რომელიც მოიწევა. თAვიდან კენკროვნებით იწყება(მოცხარი, ხურტკმელი და ა. შ) შემდეგ უკვე მარწყვი, ბალი , ალუბალი, მსხალი, ლეღვი და ასე შემდეგ. "საშობაოში" ხილის ჩაყრა გვიან შემოდგომით მთავრდება კომშითა და ყურძენით. "საშობაო"ტიპიური და საინტერესო რომ გამოვიდეს მასში არ შეიძლება ისეთი ხილის ჩაყრა, როგორი ხილიც იმ მხარისათვის არაა დამახასიათებელი ან შემოტანილია(ლიმონი, ბანანი, ანანასი, მანდარინი)საერთოდ ციტრუსი არ არის რეკომენდირებული, დარგან მას "საშობაო" თავის გემოზე მიჰყავს და სხვა ხილი იჩაგრება. არაყის ან სპირტის შოვნა სულაც არაა ძნელი საქმე, ასე რომ ნუ დაიზარებთ და დაამზადეთ ეს სასმელი, რათა ზამთარში არ მოვიწყინოთ. რაც უფრო ბევრი ტკბილი ხილი ჩაიყრება "საშობაოში" მით უფრო გემრიელი გამოვა იგი. თუ "საშობაო" სპირტისაგან ან ძალიან მაგარი არაყისაგანაა დამზადებული მისი განზავება უნდა მოხდეს დესტილატით. პროპორციებს მაშინ გეტყვით როცა მაგისი დრო იქნება. დაიმახსოვრეთ "საშობაო" მზადება ნაკლულ, მაგრამ ჰერმეტულად დახურულ ჭურჭელში. აბა შენ იცი კარავო როგორ "საშობაოს" დაამზადებ
