დავამზადოთ "საშობაო"

კოცონის ირგვლივ სასაუბრო თემები

Moderators: Kakha, Druides, Mta Mkvarebia, ilia, Kakha, Druides, Mta Mkvarebia, ilia, Kakha, Druides, Mta Mkvarebia, ilia, Kakha, Druides, Mta Mkvarebia, ilia

qvevri
ქვევრი
Posts: 7185
Joined: 13 მაი 2007, 22:57
დავამზადოთ "საშობაო"

Post by qvevri » 23 მაი 2008, 21:36

Image
მართალია ჯერ შობა შორსაა, მაგრამ "საშობაოს" დამზადება სწორედ ეხლა იწყება. იდეა შემდეგშია: შეძლებისდაგვარად ყველა კარველმა დავამზადოთ საშობაო რათა ზამთრობით, კარვული ლაშქრობების დროს არ შეგვცივდეს და სიმხნევეც არ მოგვაკლდეს. "საშობაოს" საქართველოში ძალიან ძველი ტრადიციები არ გააჩნია, ისევე როგორც თავად არაყს,რომელსაც ძველქართულად "იყი" ერქვა(არაყი სპარსული სიტყვაა), მაგრამ მინდა გითხრათ, რომ ეს სასმელი საკმაოდ ძველი და ამავდროულად პოპულარული იყო ჩვენში. "საშობაოს" ყველა კარველი თავისთვის, ცალკე აკეთებს და გარკვეული დროით ინახავს(შობამდე), ამას მოითხოვს ამ სასმელის ტექნოლოგია. როდესაც "საშობაო" მზად იქნება თითო ლაშქრობაზე თითო კარველი წამოიღებს თავის "საშობაოს", რათა მოხდეს მისი ადგილზე დეგუსტაცია თავისი სადღეგრძელოებით, ცეცხლით, სიმღერითა და სულ კაი ამბებით. ეხლა კი რეცეპტი: :P ვიღებთ ორ ან სამ ლიტრ სპირტს ან არაყს(რაც შეიძლება ცხარე). საშობაოსათვის შეიძლება ჭაჭის გამოყენებაც, თუკი ის საკმარისად მაგარია. არაყს ან სპირტს ვათავსებთ მოზრდილ ჭურჭელში(მაგალითად 5 ლიტრიანი) და შიგნით ვყრით იმ ხილს რომელიც მოიწევა. თAვიდან კენკროვნებით იწყება(მოცხარი, ხურტკმელი და ა. შ) შემდეგ უკვე მარწყვი, ბალი , ალუბალი, მსხალი, ლეღვი და ასე შემდეგ. "საშობაოში" ხილის ჩაყრა გვიან შემოდგომით მთავრდება კომშითა და ყურძენით. "საშობაო"ტიპიური და საინტერესო რომ გამოვიდეს მასში არ შეიძლება ისეთი ხილის ჩაყრა, როგორი ხილიც იმ მხარისათვის არაა დამახასიათებელი ან შემოტანილია(ლიმონი, ბანანი, ანანასი, მანდარინი)საერთოდ ციტრუსი არ არის რეკომენდირებული, დარგან მას "საშობაო" თავის გემოზე მიჰყავს და სხვა ხილი იჩაგრება. არაყის ან სპირტის შოვნა სულაც არაა ძნელი საქმე, ასე რომ ნუ დაიზარებთ და დაამზადეთ ეს სასმელი, რათა ზამთარში არ მოვიწყინოთ. რაც უფრო ბევრი ტკბილი ხილი ჩაიყრება "საშობაოში" მით უფრო გემრიელი გამოვა იგი. თუ "საშობაო" სპირტისაგან ან ძალიან მაგარი არაყისაგანაა დამზადებული მისი განზავება უნდა მოხდეს დესტილატით. პროპორციებს მაშინ გეტყვით როცა მაგისი დრო იქნება. დაიმახსოვრეთ "საშობაო" მზადება ნაკლულ, მაგრამ ჰერმეტულად დახურულ ჭურჭელში. აბა შენ იცი კარავო როგორ "საშობაოს" დაამზადებ :D
Last edited by qvevri on 24 მაი 2008, 09:41, edited 1 time in total.

User avatar
Mariam
მაწანწალა
Posts: 521
Joined: 20 სექ 2007, 22:49
დავამზადოთ "საშობაო"

Post by Mariam » 23 მაი 2008, 21:59

მე შაქარსაც ვაყრიდი ხოლმე და არ უნდა? :roll:

qvevri
ქვევრი
Posts: 7185
Joined: 13 მაი 2007, 22:57
დავამზადოთ "საშობაო"

Post by qvevri » 23 მაი 2008, 22:01

Mariam wrote:მე შაქარსაც ვაყრიდი ხოლმე და არ უნდა? :roll:
შაქარი არაა მიზანშეწონილი, უფრო სწორედ არ შეიძლება. :wink:

User avatar
Mariam
მაწანწალა
Posts: 521
Joined: 20 სექ 2007, 22:49
დავამზადოთ "საშობაო"

Post by Mariam » 23 მაი 2008, 22:03

ისე კი გამოვიდა ჩემი "საშობაო" კომპოტივით :D ახლა ამ ახალი რეცეპტითაც უნდა ვცადო, ოღონდ კარგი არაყი ან სპირტი სად ვიშოვო ხომ არ იცით ვინმემ?

ჰო, კიდევ რა მაინტერესებს: ხილი რამდენი უნდა ჩავყარო ხოლმე დაახლოებით?

User avatar
ლეონტი
იეტი
Posts: 4805
Joined: 26 მაი 2007, 22:48
Location: ღურბელი
Contact:
დავამზადოთ "საშობაო"

Post by ლეონტი » 23 მაი 2008, 22:10

მე გავაკეთე:
საფერავის მარცვლები + მოცვი, გავავსე 8 მეათედი, ანუ ბლომად, 10 ლიტრა და დავაყარე შაქარი მერე სპირტი რამდენიც წავიდა.
არავითარი კამპოტი არ გამოვიდა.
100 გრამს ვცეცხლავ და მათრობს.

qvevri
ქვევრი
Posts: 7185
Joined: 13 მაი 2007, 22:57
დავამზადოთ "საშობაო"

Post by qvevri » 23 მაი 2008, 22:12

Mariam wrote:ისე კი გამოვიდა ჩემი "საშობაო" კომპოტივით :D ახლა ამ ახალი რეცეპტითაც უნდა ვცადო, ოღონდ კარგი არაყი ან სპირტი სად ვიშოვო ხომ არ იცით ვინმემ?

ჰო, კიდევ რა მაინტერესებს: ხილი რამდენი უნდა ჩავყარო ხოლმე დაახლოებით?
ხილი თვალის ზომით იყრება ისე, რომ მთლიანად ჩაყრილი ხილი უნდა იყოს არყის მეოთხედი. კარგი არაყი სად იშოვნო ნამდვილად არ ვიცი. სადმე სპირტი იშოვე და იმით დაამზადე. სპირტი შეიძლება სადმე სამთო ქიმიასთან იშოვნო. მე მანდ მინახია ხოლმე. ღირს დაახლ. 5 ლარი.

User avatar
Mariam
მაწანწალა
Posts: 521
Joined: 20 სექ 2007, 22:49
დავამზადოთ "საშობაო"

Post by Mariam » 23 მაი 2008, 22:15

მოკლედ, ვეცდები. თუ გამოვიდა, გაგასინჯებთ :)

qvevri
ქვევრი
Posts: 7185
Joined: 13 მაი 2007, 22:57
დავამზადოთ "საშობაო"

Post by qvevri » 23 მაი 2008, 22:17

მთავარი არ დაგავიწყდეთ: შობამდე არ უნდა გაიხსნას. მერე არ დამიწყოთ შემომესვაო და ისაო და ესაო :D

User avatar
ლეონტი
იეტი
Posts: 4805
Joined: 26 მაი 2007, 22:48
Location: ღურბელი
Contact:
დავამზადოთ "საშობაო"

Post by ლეონტი » 23 მაი 2008, 22:19

qvevri wrote:"საშობაოს" ყველა კარველი თავისთვის, ცალკე აკეთებს და გარკვეული დროით ინახავს(შობამდე), ამას მოითხოვს ამ სასმელის ტექნოლოგია.

არაყის ან სპირტის შოვნა სულაც არაა ძნელი საქმე, ასე რომ ნუ დაიზარებთ და დაამზადეთ ეს სასმელი, რათა ზამთარში არ მოვიწყინოთ.
და აქ ესეთ ქვეტექსტი ხომ არ დევს:

"საშობაოს" ყველა კარველი თავისთვის, ცალკე აკეთებს და გარკვეული დროით ინახავს ლაშქრობამდე, ამას მოითხოვს ჩემი ტექნოლოგია.

არაყის ან სპირტის შოვნა სულაც არაა ძნელი საქმე, ასე რომ ნუ დაიზარებთ და დაამზადეთ ეს სასმელი, რათა ზამთარში არ მოვიწყინო.

qvevri
ქვევრი
Posts: 7185
Joined: 13 მაი 2007, 22:57
დავამზადოთ "საშობაო"

Post by qvevri » 23 მაი 2008, 22:23

ყველანაირი ტექნოლოგიური საავტორო უფლება დაცულია(მათშორის ტექსტისაც) და ძალიან გთხოვთ დანარჩენ კარველებს თავკვალს ნუ ურევთ :evil:

User avatar
Mta Mkvarebia
მარგალიტი
Posts: 9960
Joined: 23 აგვ 2007, 12:23
Location: ღრუბელზე ვზივარ, მთას ვუცქერ
დავამზადოთ "საშობაო"

Post by Mta Mkvarebia » 23 მაი 2008, 22:23

ლეონტი wrote:

არაყის ან სპირტის შოვნა სულაც არაა ძნელი საქმე, ასე რომ ნუ დაიზარებთ და დაამზადეთ ეს სასმელი, რათა ზამთარში არ მოვიწყინო.
თავისი იმდენი აქვს, თაროებზე ძლივს ეტევა მარანში, შობამდე მაინც ვის უნდა დაალევინოს, თავად არ სვამს და ? შობისთვის კიდევ ახალი ექნება და მით უმეტეს ჩვენი "ნაჭყუმპალავებით" ვერ მოიხიბლება :lol:
Image

User avatar
ლეონტი
იეტი
Posts: 4805
Joined: 26 მაი 2007, 22:48
Location: ღურბელი
Contact:
დავამზადოთ "საშობაო"

Post by ლეონტი » 23 მაი 2008, 22:29

ეჰ წავედი მივიღო 100 გრამი ნაპიტოკი, ცოტა ხასიათზე მოვალ.
პ.ს.
მე სპირტი ნავთლუხში ვიშოვე 3 ლარი.
მარა გემო აქვს რაღაც მაზალო.

User avatar
Mariam
მაწანწალა
Posts: 521
Joined: 20 სექ 2007, 22:49
დავამზადოთ "საშობაო"

Post by Mariam » 23 მაი 2008, 22:34

მარა გემო აქვს რაღაც მაზალო.
ჯერ საერთოდ სპირტს რა გემო აქვს და მერე კიდევ რაღაც მაზალო რომ იქნება :D ეგეთი არ მინდა.
სხვაგან ვიშოვი. მაგრამ ერთი პრობლემაა: ჩემთვის ყველა სპირტს მაზალო გემო აქვს და ნეტა როგორ უნდა გავარჩიო რომელი ჯობია? :?

User avatar
ლეონტი
იეტი
Posts: 4805
Joined: 26 მაი 2007, 22:48
Location: ღურბელი
Contact:
დავამზადოთ "საშობაო"

Post by ლეონტი » 23 მაი 2008, 22:39

რომელი ჯობია და კონიაკის.
ღვინის ქარხნიდან, ნაცნობობით.
თუ იშოვი მეც ავიღებ ერთ 20 ლიტრას, რა იცი რა დრო მოდის.

User avatar
meore monadire
ბილიკზე მოარული
Posts: 2057
Joined: 14 აპრ 2007, 19:06
Location: საწუთრო
Contact:
დავამზადოთ "საშობაო"

Post by meore monadire » 24 მაი 2008, 18:07

მეც მინდა 20 ლიტრას ავიღებ მეც


ისე ჩვენ თაოდ ხომ არ გამოგვეხადა ზაფხულში? დუშეთი მაქვს არყის სახდელი, ერთი კვირა დღე უნდა რა :) და კიდევ რამე ხილი, მაგალითად პანტა, რომლის ორი დიდი ხე მიდგას ეზოში :)
2003 წლის მარტის თვის მაისია @ლამა

Image

ახალი თემის შექმნა
პასუხი თემაზე

FORUM_PERMISSIONS

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

ახალი წერილი ახალი წერილი    ახალი წერილი არაა ახალი წერილი არაა    ანონსი ანონსი
ახალი წერილი [ ცხარე ] ახალი წერილი [ ცხარე ]    ახალი წერილი არაა [ ცხარე ] ახალი წერილი არაა [ ცხარე ]    თვალშისაცემი თვალშისაცემი
ახალი წერილი [ დაკეტილია ] ახალი წერილი [ დაკეტილია ]    ახალი წერილი არაა [ დაკეტილია ] ახალი წერილი არაა [ დაკეტილია ]