


Moderators: Druides, caucasica, Druides, caucasica, Druides, caucasica, Druides, caucasica
თაფლის არაყის დამზადება ალბათ ერთერთი ყველაზე რთულია დანარჩენი არყებისაგან განსხვავებით. სამწუხაროდ აღნიშნული არაყი რიგი წესების დაუცველად მზადდება დღეს-დღეობით, ხშირია შემთხვევა, როდესაც თაფლის არყად მოიხსენიებენ ისეთ არყებს, როგორიცაა რაღაც გაურკვეველი წარმოშობის "ატრავა", რომელშიც შემდეგ გემოს მისაცემად თაფლს ასხავენ. საერთოდ თაფლის არაყი არ გამოირჩევა სიმაგრით, როგორც მაგალითად "ჭაჭა" და მის მთავარ სიკეთეთ ითვლება არა სიმაგრე არამედ არომატი. აქვე ავღნიშნავ-- საუკეთესო გემური თვისებებით ხასიათდება: მინდვრის ყვავილების, ალპური და ცაცხვის თაფლის არაყი, აკაციისაგან არაყი ნაკლებ არომატული გამოდის, ხოლო წაბლის თაფლის არაყს სპეციფიური სუნი და ოდნავ მომწარო გემო დასდევს. საერთოდ თაფლის არაყი ანუ როგორც მას მეორენაირადაც მოიხსენიებენ--სანთლის არაყი იხდება არა უშუალოდ თაფლისაგან, არამედ თაფლის გამოწურვისას დარჩენილი ანარჩენებისაგან, ესენია ძირითადათ: გამოწურული ფიჭა და თAფლიან ჭურჭლეს გამოვლებული წყალი. ამ ყველაფერს ვასხავთ წყალს და ვაცდით გარკვეულ პერიოდს, მანამ სანამ წყალში გახსნილი თაფლის არ დაიდუღებს და აქედან გამომდინარე თAფლში არსებული ბუნებრივი შაქრები(გლუკოზა, ფრუქტოზა) არ გარდაიქმნება ალკოჰოლად. ჭაჭისაგან და სხვა არყებისაგან განსხვავებით თაფლის ანუ სანთლის არაყი მხოლოდ ერთხელ იხდება და არამც-და არამც არ შეიძლება ორნახადის გაკეთება, რადგან ამ დროს თაფლის სასიამოვნო სუნი და გემო, რაც სწორედაც რომ ძირითად ღირსებას წარმოადგენს ასეთი არყისას ქრება და ალკოჰოლის მაღალი შემცველობის გამო ინიღბება მასში. (თაფლის არაყს გურიაში "ბუზის არაყსაც" ეძახიანGAMARJOBA SAKARTVELO wrote:Makena
პროფესორი ხარ რა.
qvevri
ეგეთი ალერგიულობა თაფლსა და ფუტკარს თუ შეეძლოთ, არ ვიცოდი.
აქვე, როგორ კეთდება თაფლის არაყი?
აჭარა-გურიაში რამდენჯერმე დამილევია
გოგა, შენ აკეთის თაფლი გაგისინჯავს?GAMARJOBA SAKARTVELO wrote:ketuna4
წაბლის თაფლი, იფ, იფ, იფ.
ისე, ჯერ-ჯერობით, ჩემ მიერ გასინჯული თაფლიდან ყველაზე გემრიელი მარალმთიანაჭარული აღმოჩნდა
არ გამისინჯავს. მაგ თაფლზე წარმოდგენა არ მაქვსGOGONA wrote:გოგა, შენ აკეთის თაფლი გაგისინჯავს?GAMARJOBA SAKARTVELO wrote:ketuna4
წაბლის თაფლი, იფ, იფ, იფ.
ისე, ჯერ-ჯერობით, ჩემ მიერ გასინჯული თაფლიდან ყველაზე გემრიელი მარალმთიანაჭარული აღმოჩნდაუუუუუჰ, მართლა საოცრებაა
![]()
გოგა ესეთ კითხვებს ნუღა დასვავ თორემ ვერ ვითმენ რომ არ ვუპასუხო და ძალიან ვცდები ჩემს საქმეს, ან თუ მაინცა და მაინც დასვენების დღეებში დასვი ხოლმე ესეთი შეკითხვები.
ფუტკრები გყავდა თბილისში, აივანზე?ლეონტი wrote:მე ფუტკარი მყოლია მესხეთში და ჯავახეთშიც, ასევე თბილისში, აივანზე 3 სკა მყავდა მე13 ე სართულზე, გაყვანის გარეშე.
ყოჩაღ.ლეონტი wrote:თბილის პირობებში მშვენიერად ბედნიერად ცხოვრობდნენ, დიღმის მასივში.
აივნიდან პირდაპირ ხეებზე დაფრინავდნენ:
აკაცია, ცაცხვი, სოFორა იაპონური, ცხენისწაბლი და კიდევ სხვა ბევრი გამწვანების მიერ დარგული იშვიათი კულტურები, პარკებში და ხეივნებში.
დაბინძურებას უძლებდნენ.
თაფლს 20 კილოზე ნაკლებს არ ვიღებდი, 20 მაგათ რჩებოდათ ზამთრისთვის.
და მეტი რა ექნათ.
რაო, კალეიდოსკოპური?ლეონტი wrote:GAMARJOBA SAKARTVELO
რაც შეეხება ფერებს, ვიცი რომ ყვავილების ფერზე აქვს რეაქცია, მაგას სხვანაირი ოპტიკა აქვს , კალეიდოსკოპური.