
ერთ- და მრავალწლოვან მცენარეთა გვარი პარკოსანთა ოჯახისა. მოიცავს 150-ზე მეტ სახეობას, რომლებიც ამერიკის, აზიისა და აფრიკის ტერიტორიაზე იზრდება. კულტურაშია დაახლოებით 20 სახეობა, რომელთაგანაც სასურსათო მნიშვნელობა 7-ს აქვს. უფრო გავრცელებული სახეობაა ჩვეულებრივი ლობიო (Phaseolus vulgaris), რომელიც ყველა კონტინენტზე მოჰყავთ. ეს არის საგაზაფხულო ერთწლოვანი ფორმის ღეროს სიმაღლე 20-45 სმ, ხოლო ხვიარა ფორმებისა — 2—5 მ აღწევს. ნაყოფი პარკია, რომლის სიგრძე 7-იდან 28 სმ-მდეა, აქვს 3—7 თესლი. თესლი სფეროსებრი, წაგრძელებული და თირკმელისებრია, ფერად თეთრი, მოწითალო, ყავისფერი ან ჭრელი. 1000 თესლის მასა 250-იდან 400 გ-მდეა. მცენარე სითბოს და სინათლის მოყვარულია, შედარებით გვალგამძლეა, ხარობს თიტქმის ყველანაირ ნიადაგზე. როგორც ჩვეულებრივი ლობიო, ისე მისი ყველა სხვა კულტურული სახეობა სასურსათო ცხოველთა საკვები, სასიდერაციო და დეკორატიული მცენარეა. ლობიოს მარცვალი შეიცავს 31%-მდე ცილას (კრისტალური გლობულინი ფაზეოლინი), ამინომჟავებს, 50-60% ნახშირწყლებს, 3,6%-მდე ცხიმს (ქოლესტერინს).
მიკროელემენტებდან შეიცავს ქრომს, ფლავონები, არგინინი, დექსკტრინი, ლიმონმჟავას, პროტეაზას და სხვ)
ლობიოს კალორიულობა 100 გრ მასაზე - მერყეობს 80 -დან 309-350 კკალ მდე ლობიოს სახეობის მიხედვით. მწვალე ლობიო დაბალკალორულია, მშრალი ლობიო კი მაღალკალორულია...
გაგახსენებთ რომ საქონლის ხორცის კალორიულობა მერყეობს 100- დან 200 კკალ - მდე...
საჭმელად იყენებენ მწიფე თესლს (მარცვალს) და მისგან დამზადებულ ფქვილს, მწვანე პარკს; ცხოველთა საკვებად — მწვანე მასას, მის სილოსს (სიმინდთან ერთად), ჩალას.

ლობიოს ბევრი სახეობის სამშობლოა ცენტრალური და სამხრეთი ამერიკა. ჩვეულებრივი ლობიო ამერიკიდან ევროპაში შემოიტანეს XVI საუკუნეში. რუსეთში მისი მოყვანა XVIII საუკუნის დამდეგიდან დაიწყეს. დასავლეთ საქართველოში, კერძოდ, გურიასა და სამეგრელოში ლობიო XVI საუკუნიდანაა კულტივირებული. აღმოსავლეთ საქართველოში უფრო მოგვიანებით გავრცელდა. ლობიოს საქართველოში უკავია — 11,3 ათასი ჰა ფართობი (1979), იგი სამარცვლე პარკოსანთა შორის პირველ ადგილზეა. მაღალმთიანი ზონის გარდა ყველგან მოჰყავთ.
დარაიონებული ჯიშებია: წითელი, ინდური, ლიახვი, ჩიტიკვერცხა, ბერპი, ცანავა — 3 და სხვა

სამკურნალო თვისებები:
ლობიო შეიცავს ნივთიერება არგინინს და ფასცეოლინს, რომელთაც აქვს შადმდენი თვისებები.
ეს თვისება გამოხატული აქვს ლობიოს ულვაშს და ფუჩეჩს. გერმანიაში მას იყენებენ როგორც შარდმდენს თირკმლის კენჭის წარმოქმნის საწინააღმდეგოდ.
1 სუფრის კოვზი დაქუცმაცებული ლობიოს ფუჩეჩს 1/4 ლიტრ წყალში ადუღებენ 3- 5 წუთის განმავლობაში - სვამენ როგორც ჩაის -
თირკმლის კენჭის დროს, შეშუპებებისას, ნეფრიტების, რევმატიზმის, პოდაგრის დროს. ასევე ეკზემის დროსაც
ყურადღებას იქცევს ლობიო, როგორც შაქრის დამწევი საშუალება - ლობიოს ფუჩეჩის ნახარშს ნიშნავენ დიაბეტის დროს -პირველად ლობიოს პარკის შაქრის დამწევი თვისება შეამჩნიეს 1930 წელს. კვლევები ჩატარდა კიევის მედინსტიტუტშიც - დაადგინეს, რომ ლობიოს პარკის ნაყენს აქვს უნარი დასწიოს შაქრის რაოდენობა სისხლში 30-40 % - ით 10 საათის განმავლობაში. ასეთი ტიპის კვლევები დღესაც გრძელდება.
(ÐкÑтракт из шелухи бобов назначаетÑÑ Ð¿Ð¾ 10—15 капель 3 раза в день, 20%-Ð½Ð°Ñ ÑÐ¿Ð¸Ñ€Ñ‚Ð¾Ð²Ð°Ñ Ð½Ð°Ñтойка — по 40—50 капель на прием, отвар из 100 г шелухи фаÂÑоли на 1 л (кипÑÑ‚ÑÑ‚ до 500 г) выпивают за день.)
გამოიყენება ასევე ჰომეოპათიაში Phaseolus vulgaris L. var. nanus (L.) Aschers
რომელსაც იყენებენ ასციტის დროს და თირკმლის უკმარისობისას.
საინტერესო კი ისაა, რომ ლობიოს მკუხე თესლები შხამიანი ყოფილა.