
მეფუტკრეობა და ქართული ფუტკარი
Moderators: Druides, caucasica, Druides, caucasica, Druides, caucasica, Druides, caucasica
მეფუტკრეობა და ქართული ფუტკარი
ლამარია...?


მეფუტკრეობა და ქართული ფუტკარი
აბა დამწკრივდა და ფუტკრის თემაზე გადაერთო




მეფუტკრეობა და ქართული ფუტკარი
ბაგრატ პაპა (დევნოსაძე), მასწავლის პრაქტიკულ მეფუტკრეობას. ზემო ვარძია, 1985 წელი.




მეფუტკრეობა და ქართული ფუტკარი
როგორი ქოჩორა ბიჭი ყოფილხარ....
ეეეჰჰჰჰჰ რას უშობა დრო ადამიანს.....
ეეეჰჰჰჰჰ რას უშობა დრო ადამიანს.....
მეფუტკრეობა და ქართული ფუტკარი
ციტირება: "კრისტალიზაციის პროცესი ბუნებრივი პროცესია,
ამიტომ იგი არ აუარესებს თაფლის ხარისხს."
მართალია?
ამიტომ იგი არ აუარესებს თაფლის ხარისხს."
მართალია?
მეფუტკრეობა და ქართული ფუტკარი
რა თქმა უნდა მართალია.თუ მხედველობაში მივიღებთ იმას რომ თაფლის ბიოქიმიური შემადგენლობა არ იცვლება, მისი სასარგებლო ყველა თვისება შენარჩუნებულია.
და თუ ამოსავალ წერტილად არ ჩავთვლით მის თხევად ფორმას, რომელიც უფრო მოსახერხებელია , ვიდრე გაქვავებულ თაფლთან ჭიდაობა, ეგრე ბევრჯერ ქილაც გამიტეხავს.
გაცხელებით თაფლის გათხევადება მის ხარისხს მკვეთრად ამცირებს.
და თუ ამოსავალ წერტილად არ ჩავთვლით მის თხევად ფორმას, რომელიც უფრო მოსახერხებელია , ვიდრე გაქვავებულ თაფლთან ჭიდაობა, ეგრე ბევრჯერ ქილაც გამიტეხავს.
გაცხელებით თაფლის გათხევადება მის ხარისხს მკვეთრად ამცირებს.
მეფუტკრეობა და ქართული ფუტკარი
იციით გერმანიაში ყველაზე ძვირადღირებულ თაფლს სწორედ გაცხელების შედეგად გათხევადებულს ჰყიდიან. მაგალითად: ნაძვის თაფლი, ტრამალის ყვავილების თაფლი, აკაცია.ლეონტი wrote:გაცხელებით თაფლის გათხევადება მის ხარისხს მკვეთრად ამცირებს.
მეფუტკრეობა და ქართული ფუტკარი
maare
ჰო ეს იმას გავს მაგრამ უფრო უცნაურია, აი რძეს რომ სტერილიზაციას უკეთებენ.
რძეში ყველა სასარგებლო ენზიმი იშლება.
მაგრამ უფრო უცნაური ისაა რომ თაფლში ის ავი ბაქტერიები და მიკროორგანიზმები არ გვხვდება.
უბრალოდ გაცხელებული თაფლი ჰერმეტულად დახურვის მერე აღარ კრისტალდება.
და მაგიტომ აკეთებენ ამას, ყუმებისთვის.
ჰო ეს იმას გავს მაგრამ უფრო უცნაურია, აი რძეს რომ სტერილიზაციას უკეთებენ.
რძეში ყველა სასარგებლო ენზიმი იშლება.
მაგრამ უფრო უცნაური ისაა რომ თაფლში ის ავი ბაქტერიები და მიკროორგანიზმები არ გვხვდება.
უბრალოდ გაცხელებული თაფლი ჰერმეტულად დახურვის მერე აღარ კრისტალდება.
და მაგიტომ აკეთებენ ამას, ყუმებისთვის.
მეფუტკრეობა და ქართული ფუტკარი
კითხვა:
მართებულია, როცა მეფუტკრე სკაში შაქრიან წყალს ტოვებს გამოსაზამთრებლად?
ვხვდები, რომ მავნებლობაა, მაგრამ რამდენად მოქმედებს ეს ფუტკრის "ქიმიურ ლაბორატორიაზე"?
და ფუტკრის "შეწამლვა"?
ჰა?
და საერთო, რატომ არაფერს ამბობთ თაფლის ნამდვილობის დადგენაზე?
ლეონტი
qvevri
თქვენგან ველი პასუხს!
დაწერეთ, როგორ ამოვიცნოთ აშკარა გაყალბება.
მართებულია, როცა მეფუტკრე სკაში შაქრიან წყალს ტოვებს გამოსაზამთრებლად?
ვხვდები, რომ მავნებლობაა, მაგრამ რამდენად მოქმედებს ეს ფუტკრის "ქიმიურ ლაბორატორიაზე"?
და ფუტკრის "შეწამლვა"?
ჰა?
და საერთო, რატომ არაფერს ამბობთ თაფლის ნამდვილობის დადგენაზე?
ლეონტი
qvevri
თქვენგან ველი პასუხს!
დაწერეთ, როგორ ამოვიცნოთ აშკარა გაყალბება.
არ დალიო ნატახტარი - საწამლავია.
-
- იეტი
- Posts: 16569
- Joined: 20 ივლ 2007, 03:45
- Location: RA TQMA UNDA, SAKARTVELO
მეფუტკრეობა და ქართული ფუტკარი
ამ კითხვაზე პასუხი მეც მაინტერესებს.KSOVRELI wrote: და საერთო, რატომ არაფერს ამბობთ თაფლის ნამდვილობის დადგენაზე?
ლეონტი
qvevri
თქვენგან ველი პასუხს!
დაწერეთ, როგორ ამოვიცნოთ აშკარა გაყალბება.
უმეტესად, გემოთი კი ვგრძნობ ხოლმე, რომელია კგ
მე ვყიდულობ ქართულ ნაწარმს
და ამით ჩემიანებს ვეხმარები
და ამით ჩემიანებს ვეხმარები
მეფუტკრეობა და ქართული ფუტკარი
შაქრიანი სიროფის მიცემა აქამდე ვითომ ითვლებოდა და დღესაც ბევრი თვლის რომ უვნებელია, ფუტკრისთვის. თუმცა ეს ასე არაა.
ეს გახლავთ ერთ-ერთი მიზეზი ფუტკრის იმუნიტეტის დასუსტებისა და დაავადებათა მომზლავრებისა.
რაც შეეხება ფუტკრის ოჯახის შეწამვლას ქიმიით და ანტიბიოტიკებით.
სამწუხაროდ დღეს ეს გარდაუვალი რეალობაა დაავადებების მომძლავრების გამო.
რამდენად გადავა ეს ყველაფერი თაფლში ეს მეორე საკითხია, ანუ რამდენად მოხვდებაეს ყველა წამალი ჩვენ მუცელში.
ყველა ვარიანტში მოხვდება, მაგრამ გააჩნია დოზას. ეს უკვე მეფუტკრის ცოდნაზე და კეთილსინდისიერებაზეა.
თაფლის შემოწმების სერიოზული საშუალებები, თითქოს არ არსებობდა, ანასეულის ლაბორატორია , სახსტანდარტი და რამდენიმე სხვა მხოლოდ დაბალტექნოლოგიური ძველი ლაბორატორიები: და ამ ბოლო დროს ელკანას მოწადინებით საერთასორისო მოთხოვნების ლაბორატორია შეიქმნა. ამ ლაბორატორიამ შეიძლება გასცეს ამა თუ იმ თაფლზე სერტიფიკატი.
მევერ გეტყვი შეუძლიათ თუ არა მძიმე მეტალების, რადიაქტიული კომპონენტების, ანტიბიოტიკების და სხვა ქიმიურ- სინთეტური მინარევების განსაზღვრა.
საქმე ისაა, ხელახალი გადამოწმების მერე ტექნოლოგიურად ანვითარებულ ქვეყნებში მიიღებე თუ არა ამ თაფლს.
იქ ამაზე ძალიან სიმკაცრეა და სერთიფიკატის აღება იქ ძვირი ღირს.
თორე რუსეთის ბაზარი ყველაფერს ყლაპავს, ამათმა დაგვიკეტეს არხები თორე...
ხარშე სიროფი და აკეთე ფული.ღვინის არ იყოს.
ეს გახლავთ ერთ-ერთი მიზეზი ფუტკრის იმუნიტეტის დასუსტებისა და დაავადებათა მომზლავრებისა.
რაც შეეხება ფუტკრის ოჯახის შეწამვლას ქიმიით და ანტიბიოტიკებით.
სამწუხაროდ დღეს ეს გარდაუვალი რეალობაა დაავადებების მომძლავრების გამო.
რამდენად გადავა ეს ყველაფერი თაფლში ეს მეორე საკითხია, ანუ რამდენად მოხვდებაეს ყველა წამალი ჩვენ მუცელში.
ყველა ვარიანტში მოხვდება, მაგრამ გააჩნია დოზას. ეს უკვე მეფუტკრის ცოდნაზე და კეთილსინდისიერებაზეა.
თაფლის შემოწმების სერიოზული საშუალებები, თითქოს არ არსებობდა, ანასეულის ლაბორატორია , სახსტანდარტი და რამდენიმე სხვა მხოლოდ დაბალტექნოლოგიური ძველი ლაბორატორიები: და ამ ბოლო დროს ელკანას მოწადინებით საერთასორისო მოთხოვნების ლაბორატორია შეიქმნა. ამ ლაბორატორიამ შეიძლება გასცეს ამა თუ იმ თაფლზე სერტიფიკატი.
მევერ გეტყვი შეუძლიათ თუ არა მძიმე მეტალების, რადიაქტიული კომპონენტების, ანტიბიოტიკების და სხვა ქიმიურ- სინთეტური მინარევების განსაზღვრა.
საქმე ისაა, ხელახალი გადამოწმების მერე ტექნოლოგიურად ანვითარებულ ქვეყნებში მიიღებე თუ არა ამ თაფლს.
იქ ამაზე ძალიან სიმკაცრეა და სერთიფიკატის აღება იქ ძვირი ღირს.
თორე რუსეთის ბაზარი ყველაფერს ყლაპავს, ამათმა დაგვიკეტეს არხები თორე...
ხარშე სიროფი და აკეთე ფული.ღვინის არ იყოს.
Last edited by ლეონტი on 22 თებ 2010, 11:03, edited 1 time in total.
მეფუტკრეობა და ქართული ფუტკარი
ლეონტი
უფრო კონკრეტულად მაინტერესებდა.
მაგალითად, ელკანას თაფლი (აკაციის) ნაკლებად მომეწონა, ვიდრე მავანისგან ნაყიდი (აკაციის).
აქ მხოლოდ გემოზე მაქვს საუბარი. ორივეს შესანიშნევი გემო ქონდა, მაგრამ განსხვავება მაინც იყო.
უფრო კონკრეტულად მაინტერესებს, როგორ უნდა ავარიდოთ თავი აშკარა გაყალბებას?
თაფლი უნდა გწვავდეს ყელს?
გამჭვირვალე უნდა იყოს?
და მისთანები....
აბა, ველი პასუხს!
უფრო კონკრეტულად მაინტერესებდა.
მაგალითად, ელკანას თაფლი (აკაციის) ნაკლებად მომეწონა, ვიდრე მავანისგან ნაყიდი (აკაციის).
აქ მხოლოდ გემოზე მაქვს საუბარი. ორივეს შესანიშნევი გემო ქონდა, მაგრამ განსხვავება მაინც იყო.
უფრო კონკრეტულად მაინტერესებს, როგორ უნდა ავარიდოთ თავი აშკარა გაყალბებას?
თაფლი უნდა გწვავდეს ყელს?
გამჭვირვალე უნდა იყოს?
და მისთანები....
აბა, ველი პასუხს!
არ დალიო ნატახტარი - საწამლავია.
მეფუტკრეობა და ქართული ფუტკარი
თაფლის ნაკადი კოვზიდან, რომ წყდება, მაშინვე ზევით უნდა ახტეს ...KSOVRELI
მეფუტკრეობა და ქართული ფუტკარი
აგერ ლამამ დაწერა 1 ხალხური დაკვირვება, მაგრამ ესეთები ბევრია და საქმე ისაა რომ ყველა ყოველთვის არ მუშაობს და ამიტომ ნატურალური მაღალი ხარისხის თაფლი ხშირად ეჭვის საბაბი ხდება.
ასევე აღსანიშნავია რომ შეუძლებელია თაფლის სტანდარტიზაცია, რადგან ეს პროდუქტი სრულიად მრავალწახნაგოვანი არაპროგნოზირებადი ხასიათისაა, რადგან სეზონების და მცენარეთა ყვავილობის კაპრიზები ყველა პარამეტრზე მოქმედებს.
ელკანას თაფლი მეც შევიძინე და მართლაც საუკეთესო იყო გემოზე. ხოლო გემოვნური განსხვავება შეიზლება 2 მეზობლად მდგარი სკებიდან ამოღებულ თაფლებსაც ჰქონდეთ.
გაყალბების თავიდან ასარიდებლად საჭიროა ვიყოლიოთ საკუთარი ფუტკარი, რომელსაც მხოლოდ თქვენ მიხედავთ.
სიტყვა "ნდობა" საქართველოში და ზოგადად პოსტსაბჭოთა სივრცეში სისულელის სინონიმია..
მე პირადად ვენდობი საკუთარ ფუტკრებს.რომლებიც 2-5 კილომეტრის რადიუსიდან აგროვებენ ნექტარს , და ამტერიტორიაზე არავითარი დამაბინძურებელი წყარო არ არსებობს, აგრეთვე მაქსიმალურად ვზღუდავ ყველაფერს რაც სკაში მოხვდება "წამლის" სახით.
ეს საუკეთესო გამოსავალია ჩემთვის და ყველასთვის ვისაც ბუნება ,სოფლად ჩუჩუნი და ჯანსაღი საკვები უყვარს.
ასევე აღსანიშნავია რომ შეუძლებელია თაფლის სტანდარტიზაცია, რადგან ეს პროდუქტი სრულიად მრავალწახნაგოვანი არაპროგნოზირებადი ხასიათისაა, რადგან სეზონების და მცენარეთა ყვავილობის კაპრიზები ყველა პარამეტრზე მოქმედებს.
ელკანას თაფლი მეც შევიძინე და მართლაც საუკეთესო იყო გემოზე. ხოლო გემოვნური განსხვავება შეიზლება 2 მეზობლად მდგარი სკებიდან ამოღებულ თაფლებსაც ჰქონდეთ.
გაყალბების თავიდან ასარიდებლად საჭიროა ვიყოლიოთ საკუთარი ფუტკარი, რომელსაც მხოლოდ თქვენ მიხედავთ.
სიტყვა "ნდობა" საქართველოში და ზოგადად პოსტსაბჭოთა სივრცეში სისულელის სინონიმია..
მე პირადად ვენდობი საკუთარ ფუტკრებს.რომლებიც 2-5 კილომეტრის რადიუსიდან აგროვებენ ნექტარს , და ამტერიტორიაზე არავითარი დამაბინძურებელი წყარო არ არსებობს, აგრეთვე მაქსიმალურად ვზღუდავ ყველაფერს რაც სკაში მოხვდება "წამლის" სახით.
ეს საუკეთესო გამოსავალია ჩემთვის და ყველასთვის ვისაც ბუნება ,სოფლად ჩუჩუნი და ჯანსაღი საკვები უყვარს.